ICONIC Cluster are un nou membru: Centiva Solutions
July 31, 2015
Adunarea Generala ICONIC Cluster
May 14, 2018

Rolul regional in IT & Outsourcing al Iasului

Orasul Iasi trebuie sa-si asume un rol regional relevant atat pe plan educational universitar cat mai ales pe planul atractivitatii talentelor pentru piata industriei de IT&Outsourcing. Nu trebuie sa inventam nimic, trebuie doar sa rafinam metodele folosite de altii inainte.

De exemplu, conform unui studiu realizat de HAYS, in 10 ani (intre 2005-2015), orasul Cracovia (Polonia) a crescut numarul de angajati din industria IT&Outsourcing de la 5.000 in anul 2005 la un estimat de 38.000 angajati in prezent. Dintre acestia, doar 65% sunt din Cracovia, restul sunt atrasi din alte orase poloneze (21%) si din alte tari (14% – adica aprox. 5.000). De unde au atras aceste talente?

  • din orasele din proximitate (<150 km) – ex. Katowice, Kielce;
  • din alte orase poloneze mari: Varsovia, Wroclaw, Poznan;
  • din tarile vecine: Ucraina, Slovacia, Ungaria, Romania;
  • din alte tari: UK, Italia, Serbia, Israel, Coreea de Sud.

Cum ar arata acest tablou de atractie pentru Iasi?

  • din orasele din proximitate (<150 km) – Suceava, Bacau, Piatra-Neamt, Botosani, Vaslui;
  • din alte orase universitare mari din Romania: Galati, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Bucuresti;
  • din tarile vecine: Ucraina (Cernauti, Odessa, Lyov), R.Moldova (Chisinau, Balti), Ungaria, Serbia, Bulgaria;
  • din alte tari: UK, Olanda, Belgia, Franta, Israel, Coreea de Sud;

Principalele motive de relocare in Cracovia au fost un mediu cosmopolit, mai multe optiuni de angajare, posibilitatea de a te descurca in limba engleza, siguranta, spiritual orasului.

Deci nu e rocket-science, putem atrage si noi performanta si talentul in Iasi. Doar ca trebuie sa ducem la un alt nivel ceea ce facem deja in prezent (ex. vizite in liceele din regiune, targuri de joburi in principalele orase, conferinte de mai mare anvergura) si sa ne uitam si la orase ceva mai indepartate decat regiunea de NE a Romaniei.

Una din aceste initiative este Misiunea Economica Afaceri.ro de la Cernauti din 17-18 septembrie care are o doua puternice componente IT si educationale:

  • Cooperare Romania-Ucraina in domeniul IT&C (Piata muncii in domeniul IT, Curicula programelor de studiu IT la Universitatile regionale, Trendurile pietei in IT, Externalizare si branduri locale, Lectii invatate);
  • Cooperare universitara Cernauti-Iasi

Din delegatia ce se va deplasa la Cernauti fac parte mai multi manageri si antreprenori din domeniul IT, membri ai principalelor Clustere, mediul universitar, institutii publice (Camera Deputatilor, Primarie).

Agenda detaliata si posibilitatile de inscriere se gasesc aici: http://www.afaceri.ro/misiunea-economica-afaceri-ro-cernauti-2015/.