Comunicat de presă, 20 mai 2015
Sender Hoogendoorn ajunge pe 5 iunie la Software Architecture Day Iași, unde va susține workshop-ul intensiv “Designing, developing and deploying a microservices architecture”. Trainer, software artchitect, programator, speaker și scriitor, Sander este directorul companiei Ditisagile.nl și un foarte important catalizator în inovarea de software development pentru clienții săi internaționali. Cu peste 20 de ani de activitate în consultanță IT, Sander a activat de-a lungul timpului în companii importante printre care se numară Capgemini (Principal Technology Officer) sau Ordina (Global Agile Thoughtleader). În acest timp acesta a colaborat cu zeci de companii care activează în domenii precum finanțe, industrie, transport, asistență medicală, educație sau retail, iar cu ocazia vizitei sale în România, a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebari:
Care sunt cele mai noi tendințe în arhitectura de software?
Dacă analizăm evoluția acestui domeniu în ultimele decade, atunci observăm că tendința generală este de a merge pe compontente și acțiuni minimaliste. Am început cu sistemele monolitice, am trecut la componente based development și arhitecturi orientate pe servicii , iar de curând, ne îndreptăm rapid către microservice architecture.
Sunt enorm de multe motive pentru care ne dorim să lucrăm minimalist, cu o serie de componente mai mici: îți oferă o libertate mai mare, sunt ușor de măsurat, dar mai ales, sunt ușor de înlocuit.
Sistemele construite din componente mai mici pot crește mai ușor și pot duce la un timp redus pentru adaptarea caracteristicilor la nevoile pieței.
Care este subiectul pe care îl vei aborda în cadrul Software Architecture Day Iași, pe 5 iunie?
Pe parcursul acestui workshop intensiv de o zi, le voi prezenta participanților atât beneficiile, dar și capcanele arhitecturii software microservice. Toate acestea ca să putem prezenta în amănunt proiectarea, construirea, testarea și dezvoltarea software din jurul microservice architecture.
Cum crezi că ar trebui să se desfășoare comunicarea dintre servicii, atfel încât să fie îmbunătățită?
Standardizarea comunicării între componente este vitală în arhitectura microservice. Deci asta folosim, standardizarea protocoalelor folosite. Cu toate astea este mult mai greu să standardizezi contactele și contractele dintre clienți și companiile care produc aceste sisteme. Pe parcursul acestui workshop le voi prezenta celor din sală și o parte din capcanele pe care le pot întâlni în proiectarea de contracte. De asemenea, voi susține importanța unei bune comunicări între servicii și adresele RESTful API’s.
Ce crezi că vor avea de câștigat cei care vor participa pe 5 iunie, la Software Architecture Day Iași?
Cei din sală vor avea posibilitatea să își asume și să aibă o privire de ansamblu asupra beneficiilor pe care microservice architecture le poate avea dacă este implementată corespunzător. De asemenea, aceștia vor afla care sunt problemele acestui stil de architectură software și cum le pot evita sau rezolva, luând în calcul toate perspectivele: design, constructive, test și dezvoltare. Totodată, participanții vor învăța despre contextele delimitate și despre alte modele de design, despre RESTful API’s, despre link și cod în arhitectura software.
Ce știi despre domeniul IT din România? Crezi că industria de IT de aici este la același nivel cu cea internațională?
Aceasta este prima mea vizită în România și abia astept să îi întâlnesc pe specialiștii software, arhitecții, dezvoltatorii și testerii de aici. Din experiența mea ca trainer internațional, dar și din ultimele traininguri efectuate în Lituania, Polonia și Ucraina, mă aștept să găsesc tineri entuziaști și dornici să învețe noi tehnologii, dornici să afle mai multe despre arhitectură, paternuri și cod. Deci sunt foarte încântat că voi avea ocazia să împărtășesc experiența mea participanților din Iași.
În România, majoritatea companiilor IT fac outsourcing. În Olanda, industria de software a trecut prin acest stadiu înainte de a ajunge în punctul de a crea propriile produse pentru piața locală?
În Europa de Vest și în Olanda (țara în care locuiesc) am început procesul de outsourcing acum aproximativ 15 ani, iar de atunci până acum am văzut foarte multe proiecte cu echipe multinaționale din întreaga lume. Inițial procesul de outsourcing s-a dovedit a fi unul foarte rentabil pentru industria de IT. Cu toate acestea, prin utilizarea abordărilor de tip cascadă (waterfall approaches) în dezvoltarea software am văzut și foarte multe proiecte falimentare, care au eșuat. Odată cu creșterea Agile, Scrum și Kanban a devenit mai ușoară și colaborarea echipelor aflate pe mai multe continente. Această colaborare este mai intensă, iar tehnicile și tehnologia Agile ajută la formarea unor echipe multinaționale în companii. Astăzi vedem proiecte atribuite unor echipe de pe întreg mapamondul, mult mai pregătite și cu mult mai multe informații.
Intră pe www.iasi.softwarearchitectureday.com, află agenda completă a evenimentelor, înscrie-te și profită de ultimele zile de reducere.
Software Architecture Day este structurat ca un workshop complex care aduce în același loc specialiști software architecture, pasionați de domeniul IT și traineri internaționali cu zeci de ani experiență în domeniul IT. Organizat în Cluj-Napoca, Timișoara, București și Iași, evenimentul a adus în România până în prezent speakeri recunoscuți la nivel internațional și peste 400 de specialiști software.
Eveniment organizat de Libero Events
Libero Events este agenţia de evenimente şi PR, B2B şi B2C, sub semnătura căreia au loc conferinţe şi workshop-uri: The Woman, HR Summit, TeCOMM, MarkDay, ARThitecture, Software Architecture Day, Digital Travel Forum, Cluj Sales Conference, Signal Connect, dar şi târguri: Touristica.
Evenimentele marca Libero Events au la bază profesionalismul şi încrederea în clienţi ce devin parteneri şi în parteneri ce devin prieteni în domenii precum: business feminin, resurse umane, e-commerce, marketing, arhitectură, software, sales şi antreprenoriat.
Asociația ICONIC Cluster, Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii și ARIES Moldova se numără printre partenerii media ai acestui eveniment.