Impresii de la Misiunea Economica „Invest in North-East Romania” din cadrul Expozitiei Mondiale EXPO Milano 2015
June 12, 2015
ICONIC Cluster participa la prima Misiune Economica Afaceri.ro Cernauti
July 20, 2015

Soluție inovativă pentru securitatea datelor personale în cadrul proiectului OPERANDO

Compania RomSoft din Iași împreună cu alți opt lideri în servicii digitale și de cercetare în domeniul IT din Europa și Israel propun o soluție inovativă de securitate online a datelor personale, care va permite implementarea conceptului de Securitate a Datelor ca Serviciu (Privacy as a Service) în cadrul proiectului european de cercetare-dezvoltare Horizon 2020 – OPERANDO.

Proiectul OPERANDO (Online Privacy Enforcement, Assurance and Optimization) își propune să implementeze o platformă inovatoare de protecție a datelor personale care va putea fi folosită de toate părțile direct implicate în securitatea online a datelor, de la utilizatori finali și furnizori de servicii de securitate a datelor până la organisme de reglementare în domeniu.

Platforma OPERANDO va suporta modele de business flexibile și viabile, țintind inclusiv segmente de piață individuale cum ar fi administrația publică, rețelele de socializare și IoT (Internet of Things).

Un aspect cheie abordat de OPERANDO îl constituie nevoia de a simplifica managementul securității datelor pentru utilizatorii finali. OPERANDO se va adresa de asemenea furnizorilor de servicii online pentru a le oferi proceduri de verificare și auditare simplificate privind securitatea datelor, garantând totodată îndeplinirea așteptărilor utilizatorilor și respectarea cerințelor organismelor de reglementare. Noua tehnologie va fi testată initial în sectorul de sănătate și în cel de administrație publică.

OPERANDO va fi disponibil ca proiect open source și va funcționa ca o platformă deschisă, evolutivă, conformă cu standardele și legislația în vigoare, care va fi integrată în mod continuu în conceptul cadru al Uniunii Europene de Confidențialitate prin Proiectare (Privacy-by-Design) – și va putea fi adaptată evoluțiilor ulterioare ale legislației, nevoilor și cerințelor mereu în schimbare privind siguranța datelor utilizatorilor și a tendințelor emergente ce le afectează.

Proiectul va avea o durată de 36 de luni și va fi coordonat de Oxford Computer Consultants Ltd din Marea Britanie. Consorțiul proiectului mai include 8 parteneri din țări diferite: Universitatea din Southampton – Marea Britanie, Arteevo Technologies Ltd – Israel, Stelar Security Technology Law Research UG – Germania, RomSoft Srl – Romania, Fundación TECNALIA Research & Innovation – Spania, University of Piraeus Research Center – Grecia, Progetti di Impresa srl și Fondazione Centro San Raffaele / Ospedale San Raffaele – Italia.

Pentru RomSoft, acest proiect reprezintă o continuare și o consecință directă a rezultatelor excelente obținute în proiecte de cercetare-dezvoltare anterioare, finanțate prin intermediul unor programe cadru Europene. OPERANDO dovedește încă o dată angajamentul nostru strategic de a căuta și a crea în permanență oportunități pentru dezvoltarea de produse și servicii inovative.

Pentru mai multe știri despre RomSoft, accesați: http://www.romsoft.eu/News