The cluster defined by Michael Porter
September 10, 2012
SEO: 10 tips from experts
December 6, 2012

Inovare prin asociere

In Moldova sunt înregistrate clustere în industria textilă, cea creativă şi în turism * aceste concentrări de instituţii şi companii interconectate s-au organizat în regiune, cu precădere în ultimii doi ani.
Regiunea de Nord-Est apare pe harta clusterelor din România cu patru astfel de entităţi în care un grup de firme se asociază şi cooperează cu autorităţile locale şi universităţile din acea zonă. Clusterele oferă pe lângă reprezentativitate în negocieri şi soluţii inovatoare la problemele cu care se confruntă firmele care se organizează în această formă.

În comparaţie cu vestul şi centrul ţării, unde s-au impus astfel de foruri din industria auto, cea a lemnului ori a valorificării energiilor regenerabile, în Moldova s-au dezvoltat clusterele din industria creativă. Astfel, la Iaşi, din 2011, există un pol de competitivitate în industria creativă, iar anul acesta a fost înfiinţat un cluster pe domeniul new media. Suceava apare cu un cluster pe domeniul turismului, iar la Neamţ, din 2010, a luat fiinţă Clusterul Astrico Nord Est, în industria textilă.

„Anul acesta ne-am organizat în această formă de cluster, dar noi funcţionam şi înainte. Pe lângă o asociere de firme de acelaşi tip sunt incluşi acum furnizori din lanţul logistic. Avem şi o cooperare cu Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi». Într-un cluster se naşte o sinergie între firmele care-l alcătuiesc“, a spus Marius Alexa, reprezentantul „New Media Iaşi“, care vizează dezvoltarea de produse şi servicii online.

„O altă putere de negociere“

Totodată, din noiembrie 2011 a fost constituit la Iaşi şi un pol în industriile creative. „Polul de competitivitate este un pic peste cluster. Din acesta fac parte patru patronate, o asociaţie profesională, 11 firme din industria creativă, Primăria Iaşi şi Universitatea Tehnică. În industria creativă contează IT şi drepturile de autor, dar nu se reduce doar la asta”, a explicat Mihai Lupu, reprezentantul polului din industria creativă Iaşi. Acesta a menţionat că prin polul de competitivitate intenţionează să atragă fonduri europene alocate prin Ministerul Economiei pentru integrarea firmelor într-un cluster. Totodată, este în pregătire un parteneriat public-privat cu municipalitatea ieşeană pentru amenajarea urbană a albiei râului Bahlui în zona Tudor Vladimirescu. „Prin această formă de organizare, fiind un număr mare de angajaţi există o altă putere de negociere cu autorităţile locale şi se creează schimburi de cunoştinţe între firme din domenii interconectate“, a adăugat Lupu.

 Bani europeni pentru perfecţionare

Pe de altă parte, la Suceava s-a dezvoltat un for ce are drept scop dezvoltarea turismului la nivelul regiunii, iar la nivelul judeţului Neamţ, în 2010, a fost înfiinţat Clusterul Astrico Nord Est, ca vector de relansare a industriei textile şi a producătorilor din regiunea Moldovei. Acest cluster are membri din aproape toată Moldova. Printre aceştia se numără Rifil SA Săvineşti, Ausburg SRL Piatra Neamţ, Anca Rom SRL Bacău, Jatex SA Botoşani, Ema SA Piatra Neamţ, S&B Comp SRL Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ, Smirodava SA Roman, Sofiaman SRL Târgu Neamţ, Sporul CM Iaşi, Staro SRL Piatra Neamţ, Bucovina Tex SA, Rădăuţi, judeţul Suceava.„În ultima perioadă, atât activitatea asociaţiei noastre, cât şi a clusterului a crescut. Noi derulăm, în această perioadă, un proiect de calificare în meserii specifice industriei textile, proiect ce va fi finalizat la sfârşitul anului viitor şi este din fonduri europene“, a spus Şerban Strătilă, preşedintele colegiului director al Astrico Nord Est.

Observaţii:

–    Articol publicat de Evenimentul